Версія для друку
Середа, 15 вересня 2021 13:03

Якісна освіта-інвестиції в майбутнє України

Якісна освіта – це розвиток особистості, соціалізація та вміння застосувати учнем набуті знання в реальному світі. Як правило, у малокомплектних сільських навчальних закладах, де матеріально-технічна база не оновлюється, а вчителі змушені читати по кілька предметів, досягти такого результату практично неможливо.

Саме тому в Україні набирає обертів освітня реформа, згідно з якою в територіальній громаді створюється опорна школа європейського зразка із сучасними комп’ютерними класами, швидкісним Wi-Fi та професійними спортивними майданчиками. Такі заклади забезпечуються довезенням учнів  спеціальними автобусами.

Відтак, на Волині із 2016 року активно розвивається система опорних закладів загальної середньої освіти. Наразі в області діє 42 опорних закладів освіти та 85 філій, де навчається понад 21,5 тис. учнів (з них у філіях – 4,5 тис). У наступному році планується утворити ще три опорні заклади освіти, а саме у Берестечківській, Головненській та Любешівській територіальних громадах.

Слід зазначити, що окрім початкової та базової освіти, в опорних закладах може забезпечуватися й профільна середня.

Окрім того, підвезенням до опорних закладів Волині охоплено понад 4 тис. учнів. Їх підвозять 65 шкільних автобусів. У цьому році до списку на придбання шкільних автобусів увійшло п’ять опорних закладів освіти.

На сьогодні заклади загальної середньої освіти отримують додаткову державну підтримку на модернізацію та створення нового освітнього простору. Так, на Волині активно реалізується програма Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Цьогоріч у рамках програми планується здати в експлуатацію три освітніх об’єкти. Це навчальні заклади у селі Піща та Вербка Ковельського району, школа у селі Башлики Луцького району.

Щодо школи у селі Стобихівка Камінь-Каширського району, то її двері відкриються школярам у наступному році. Це перехідний об’єкт президентської програми на 2022 рік.

Відтак, якісна та конкурентна освіта в Україні – ціль, яка з кожним днем стає все ближче і все більше відповідає європейським стандартам. Це євроінтеграція.

Переглядів 4391