19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Тарифи та ціни на електроенергію у 2021 році: роз’яснення
    Понеділок, 18 січня 2021 09:16

    Тарифи та ціни на електроенергію у 2021 році: роз’яснення

    28 грудня 2020 року Постановою Кабінету Міністрів України №1325 було затверджено фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів. Відтак, ціна на електричну енергію для побутових споживачів з 1 січня до 31 березня 2021 року становить 1,68 грн з ПДВ незалежно від обсягу споживання. Щодо тарифів, які  застосовуватимуться після цього періоду, будуть прийняті інші рішення.

    «Прийняте рішення про встановлення фіксованої ціни на електричну енергію було максимально зважене Урядом спільно з енергетичним регулятором (НКРЕКП), – вважає голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко.  –  Адже діючий на сьогодні в Україні механізм формування цін і тарифів на електричну енергію базується на принципах поєднання державного регулювання цін і тарифів та впровадження конкурентних засад. З 1 січня мав би запрацювати ринок електроенергії, що могло б викликати стрімке та неконтрольоване зростання ціни, як це сталося з тарифами на газ. Саме тому, зважаючи на зниження платоспроможності громадян у зв’язку з пандемією та карантином, на рівні держави прийняте рішення залишити державне регулювання ціни на електрику та установити фіксовані тарифи».

    Слід зазначити, що безпосереднього підвищення ціни на електричну енергію не відбулося. Разом з тим, з 1 січня 2021 року припинили свою дію знижені тарифи, що, у свою чергу, збільшить суму оплат у платіжках за спожиту електроенергію. Зокрема, якщо до 31 грудня 2020 року діяв пільговий тариф 0,90 грн/кВт-год. на електроенергію при споживанні до 100 кВт-год. на місяць, а вартість спожитої електроенергії понад 100 кВт-год. на місяць становила1,68 грн/кВт-год., то відтепер пільговий тариф відмінений і встановлена фіксована ціна –  1,68 грн з ПДВ незалежно від обсягу споживання.

    Окрім того, припинили свою дію й пільгові тарифи для наступних категорій споживачів: для житлових приміщень, обладнаних електроопаленням; для багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу; для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій; для гуртожитків. Однак, Уряд розробляє  та в найближчий час прийме механізм, який передбачає відшкодування витрат на оплату за електричну енергію для окремих пільгових категорій споживачів.

    Поряд з цим, продовжують діяти тарифні коефіцієнти (двозонні, тризонні) для населення, у якого наявний облік споживання електроенергії за періодами часу, тобто нічна енергія може бути вдвічі або втричі дешевшою за денну.

    Як зазначає очільник області, керівництво держави розуміє, в умовах кризи це підвищить рівень заборгованості за використані енергоносії, однак, запобігти такому рішенню було непросто.

    «Відповідна постанова КМУ була прийнята з метою фінансової стабілізації на ринку електричної енергії та сталої роботи енергетичних підприємств, – зазначає Юрій Погуляйко. – Це потреба у тій ситуації, яка склалася на сьогодні на ринку електроенергії. Адже тарифи дійсно необхідно підвищувати через те, що реальна ціна сплачувалася із бюджету через дотації. Разом з тим, наразі Міненерго спільно з НКРЕКП напрацьовують удосконалений механізм фінансового збалансування ринку електричної енергії на поточний та наступні роки».  

    Відповіді на найбільш поширені запитання стосовно тарифів на електроенергію у 2021 році

    1. З 1 січня була встановлена єдина ціна на електроенергію на рівні 1,68 грн за Квт/год. У чому причина такого рішення?

    З 1 січня 2021 року мав би запрацювати ринок електроенергії, що призвело б до безконтрольного зростання цін. Тому Уряд продовжив державне регулювання ціни встановивши її на єдиному рівні та не допустивши зростання ціни вдвічі, або втричі. 

    Наразі фактично всю електроенергію для населення постачає державна компанія Енергоатом (тобто українські атомні електростанції). Цих станцій всього чотири і їх вік уже більше 30 років. Тому ці ядерні електростанції потребують додаткових коштів. Для постійних складних ремонтів, для розвитку обладнання, для безпеки, для зарплат працівникам галузі (аби залучати професійні кадри), а також для енергетичної незалежності (Уряд запустив декілька масштабних проектів по відмові від російського ядерного палива та російських комплектуючих).

    1. На скільки в реальності зросте платіжка для людей? Деякі говорять, що вдвічі?

    Ні, це не так. Середнє споживання електроенергії одним домогосподарством в Україні складає 170 Квт*год. Тобто люди в середньому тепер будуть сплачувати 285 грн в місяць. До цього середній платіж складав 210 грн. Тобто зростання на місяць приблизно складе 75 грн.

    Деякі політики говорять, що в Україні високі тарифи порівняно з європейськими. Це правда?

    Ні, абсолютно не правда. В Україні найнижчий в Європі тариф для людей. Навіть, в Білорусії середній тариф складає приблизно 2,2 грн за Квт*год (це на третину більше ніж зараз в Україні).

    1. Яка ситуація із субсидіями на електроенергію?

    Уряд вважає за доцільним допомагати найбільш вразливим верствам населення, а тому ВСІ, хто мають субсидію фактично не відчують подорожчання електроенергії (їм цю суму компенсує держава).

    Зараз середній розмір субсидії більше 1,6 тисяч гривень. Отримати субсидію дуже просто і кожен може подати заявку або онлайн, або у відділеннях соцзахисту. Всі субсидії для людей, які їх вже отримують будуть перераховані (збільшені автоматично) і ці люди не відчують збільшення ціни.

    1. Чи планує Уряд компенсувати витрати людям, які мають тільки електроопалення?

    Так, Уряд розробив та в найближчий час прийме механізм, який передбачає прямі виплати людям у яких встановлено електроопалення.

    Це будуть прямі виплати (можливо одразу на банківську картку) без прив’язки до того, які у людини доходи. Ці виплати повністю компенсують те зростання тарифу, яке відбулося з 1 січня.

    1. Яка ситуація із нічним тарифом?

    Попри неправдиві та необґрунтовані, нічний тариф ніхто не скасовував. Українці (побутові споживачі) мають можливість заощаджувати на багатозонному обліку (використання багатотарифних лічильників, які рахують витрати струму за різними тарифами протягом доби). При двозонному обліку нічний тариф на 50% менший порівняно з денним. При тризонному обліку нічна енергія може бути втричі дешевшою за денну.

    Наприклад, для тих, у кого двозонний лічильник вартість електроенергії, спожитої між 23:00 та 7:00 вдвічі нижчий і складає — 0,84 грн за кВт/г.

    1. Яка ситуація із пільгами на тарифи для мешканців 30-км зони навколо АЕС?

    Якщо люди у цій зоні мали електроопалення, то їм буде призначено монетизовані виплати (живими грошима), аби покрити зростання тарифу.

    В той же час, відповідна пільга є компетенцією Верховної ради. Після спілкування з Урядом, народні депутати пообіцяли, що в найближчий час розглянуть найкращу модель підтримки населення 30-ти кілометрової зони атомних електростанцій.

    1. У ЗМІ поширюється інформація про можливі віялові відключення

    Укренерго офіційно наголосило, що жодних таких заходів не планується. Щодо використання іншого інструменту, а саме графіків обмеження потужності (ГОП), зазначаємо, що даний інструмент не має жодного відношення до так званих «віялових відключень» і не передбачає відключення споживачів. Натомість він передбачає зниження потужності споживання окремих промислових підприємств, де це є можливим, без порушення їхніх технологічних процесів. При цьому, виходячи з поточної ситуації в енергосистемі, введення таких графіків під час періоду низьких температур також не планується.

     Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

    Переглядів 4078
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua